Fotokonst av Frida Öhrn

See in English here

Fotografering för mig är helt spontant. Min kamera är liten, oavancerad och får plats i fickan. Den är alltid med mig för att jag ska kunna fota närsomhelst, på promenader, på båten, till och från skolan, och så klart på alla resor.

Jag har ingen utrustning som lampor eller extra objektiv. Jag kan ingenting om fototeknik och jag retuscherar aldrig mina bilder. Det du ser är en liten del av världen som det såg ut i just det ögonblicket. Den enda ändringen jag gör är att ställa in svart/vit eller sepia i kameran.

Medan många kan lägga flera timmar på ett foto, har jag ofta bara sekunder på mig att fånga det jag ser, för att i nästa stund kan ögonblicket och chansen vara borta.

Fotografering är väldigt meditativt för mig. När jag fotar är jag helt i nuet. Annars tänker jag både framåt och bakåt; planerar, minns, saknar och oroar mig. När jag känner mig splittrad, nere och inte mig själv, då tar fotograferandet mig ner på jorden igen. Jag blir åter lugn och samlad.

Jag har utställningar för att visa delar av världens skönhet som man kanske inte ser eller reflekterar över. Mitt hopp är att bilden resonerar med något i dig som betraktare. Någonting som du inte kan sätta fingret på, något speciellt med just den bilden. Något som gör att när du ser på den, känner du dig lite bättre.

Just nu läser jag till veterinär på Grenada i Karibien. Jag älskar att resa och har volontärjobbat med djur i bland annat Namibia och Mexiko. På somrarna är jag hemma på Koster och jobbar.

Kontakta mig gärna på frida@ateljelovas.se